Prešernova ulica 1, 8290 Sevnica

T: +386 (0)7 814 03 04

M: +386 (0)51 457 741

E: info@knjiznica-sevnica.si

COBISS iskanje
COBISS iskanje

Knjižnica semen

KNJIŽNICA V KNJIŽNICI – Projekt Knjižnica semen v Knjižnici Sevnica

 

KNJIŽNICA SEMEN – ZALOGA

Ali ste vedeli, da si lahko v Knjižnici Sevnica (kot tretji slovenski knjižnici) izposodite tudi semena in tako prispevate k vzgoji novih rastlin?

Konec februarja je v sevniški knjižnici pričela delovati Knjižnica semen, ki je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujete svoje vrtnine, se zavedate pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter ste pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Zatorej lepo povabljeni vsi, ki se zavedate pomena samooskrbe in si radi na svojem vrtu pridelate lastno zelenjavo, da se včlanite v sevniško Knjižnico semen in si izposodite kakovostna semena, jeseni pa del pridelanih semen vrnete nazaj v knjižnico. Poleg semen si boste iz bogate knjižnične zbirke lahko izposodili tudi literaturo o kakovostni pridelavi sadik in semen.  Pogoj za izposojo semen je tudi članstvo v sevniški knjižnici, ki pa je ob prvem vpisu v letu 2022 za vse nove člane brezplačno.

Pri projektu nam pomagajo člani Društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje, ki so prispevali semena za začetek izposoje semen, ter Posavski obzornik, ki sodeluje kot partner, in sicer kot razširjevalec multimedijskih novic o delovanju knjižnice semen v širše okolje in hkrati kot izvajalec akcije Vrtovi Posavja 2022, ki združuje bralce medija, ekipo uredništva ter strokovnjake, institucije in društva, ki prepoznavajo pomen samooskrbe v regiji.

V Sloveniji je 1. knjižnica semen začela delovati v Goriški knjižnici l. 2019, tej pa je v letu 2020 sledila Knjižnica semen v  Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

 

O Knjižnici semen

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico.

Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Pogoj za sodelovanje v Knjižnici semen je veljavno članstvo v Knjižnici Sevnica. Za izposojo semen se uporablja posebna aplikacija, ki omogoča pregled nad kroženjem semen. Prilagojena je uporabniku in vas z navodili vodi ves čas procesa izposoje in vračanja semen. Za pomoč pri izposoji semen se seveda lahko obrnete tudi na osebje v knjižnici, ki vam bo z veseljem pomagalo. Na dan si lahko izposodite največ 3 vrste semen (1 vrečko vsakega). Naenkrat imate lahko izposojenih največ 10 vrečk.

 

Poslanstvo Knjižnice semen

Poslanstvo naše Knjižnice semen je ozaveščanje o ohranjanju avtohtonih sort ter biodiverzitete in hkrati opozarjanje na pomen samooskrbe ter sonaravnega vrtnarjenja. Obstoj knjižnic semen na nekem območju krepi lokalno skupnost, omogoča izmenjavo dobrih praks in vzpodbuja varovanje ter ohranjanje avtohtonih in tradicionalnih vrst rastlin.

 

Zakaj splošne knjižnice?

Splošne knjižnice že dolgo nismo več samo prostor, kjer se hrani in izposoja gradivo, ampak vse bolj postajamo mesto z izobraževalno, kulturno, informacijsko in socialno funkcijo, kjer se uporabniki naučijo različnih spretnosti. Seveda ostaja knjižnica tudi prostor, kjer se uporabniki lahko družijo, popijejo kavo, obiščejo kulturni dogodek ali se sprostijo ob branju.

Splošne knjižnice ponujamo vedno več inovativnih dejavnosti in s tem pomembno vplivamo na lokalno skupnost, v kateri obstajamo. V Sloveniji je prva začela s Knjižnico semen Goriška knjižnica Franceta Bevka leta 2019, kot druga ji je v tem projektu sledila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, kot 3. pa se projektu pridružuje Knjižnica Sevnica.

Z umeščenostjo knjižnic semen v javno knjižnico želimo knjižničarji izpostaviti svojo izobraževalno funkcijo, posameznika vzpodbuditi k aktivnemu delovanju v svoji skupnosti in k ohranitvi svoje kulturne in naravne dediščine (in semena to so!), pa tudi k ustvarjanju vezi med člani skupnosti.

BROŠURA

 

Lokacija:

Knjižnica semen se v sevniški splošni knjižnici nahaja v preddverju knjižnice.  

 

Kontakti:

skrbnici: Tanja Mikolič, Sabina Zupančič
telefon: 07 81 40 304, 051 457 741
el. naslov: info@knjiznica-sevnica.si

 

Urnik obratovanja:

Knjižnica semen deluje v času odprtosti sevniške knjižnice:

ponedeljek, petek: 7.00 – 18.00

sreda: 10.00 – 18.00

torek, četrtek: 7.00 – 16.00

sobota: 7.00 – 12.00

nedelja in prazniki: zaprto