Prešernova ulica 1, 8290 Sevnica

T: +386 (0)7 814 03 04

M: +386 (0)51 457 741

E: info@knjiznica-sevnica.si

COBISS iskanje
COBISS iskanje

Knjižnica semen

 

KNJIŽNICA SEMEN – ZALOGA

Ali ste vedeli, da si lahko v Knjižnici Sevnica izposodite tudi semena in tako prispevate k vzgoji novih rastlin?

Konec februarja 2022 je v sevniški knjižnici pričela delovati Knjižnica semen, ki je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujete svoje vrtnine ter se zavedate pomena zdravih domačih semen in ohranjanja avtohtonih vrst rastlin.
Poleg semen si boste iz bogate knjižnične zbirke lahko izposodili tudi literaturo o kakovostni pridelavi sadik in semen.  Pogoj za izposojo semen je tudi članstvo v sevniški knjižnici, ki pa je ob prvem vpisu v tekočem letu za vse nove člane brezplačno.

Pri projektu nam pomagajo člani Društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje, ki so prispevali semena za začetek izposoje semen, ter Posavski obzornik, ki sodeluje kot partner, in sicer kot razširjevalec multimedijskih novic o delovanju knjižnice semen v širše okolje

V Sloveniji je 1. knjižnica semen začela delovati v Goriški knjižnici l. 2019, tej pa je v letu 2020 sledila Knjižnica semen v  Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

 O Knjižnici semen

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej namesto knjig izposojate  domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in pridelate nova.
Del teh semen nato vrnete v knjižnico.

V knjižnici semen si lahko izposodite tri vrečke semen na dan.

V knjižnici semen si lahko izposodite tri vrečke semen na dan.

Pogoj za sodelovanje v Knjižnici semen je veljavno članstvo v Knjižnici Sevnica. Za izposojo semen se uporablja posebna aplikacija, ki omogoča pregled nad kroženjem semen. Za pomoč pri izposoji semen se seveda lahko obrnete tudi na osebje v knjižnici, ki vam bo z veseljem pomagalo.

Na dan si lahko izposodite največ 3 vrste semen (1 vrečko vsakega). Naenkrat imate lahko izposojenih največ 10 vrečk.

 

Zakaj splošne knjižnice?

Splošne knjižnice že dolgo nismo več samo prostor, kjer se hrani in izposoja gradivo, ampak vse bolj postajamo mesto z izobraževalno, kulturno, informacijsko in socialno funkcijo, kjer se uporabniki naučijo različnih spretnosti. Seveda ostaja knjižnica tudi prostor, kjer se uporabniki lahko družijo, popijejo kavo, obiščejo kulturni dogodek ali se sprostijo ob branju.

BROŠURA


Knjižnica semen se v sevniški splošni knjižnici nahaja v preddverju knjižnice.

Kontakti:
skrbnici: Tanja Mikolič, Sabina Zupančič
telefon: 07 81 40 304, 051 457 741
e-pošta: info@knjiznica-sevnica.si

 

Urnik obratovanja:

Knjižnica semen deluje v času odprtosti sevniške knjižnice:

ponedeljek, petek: 7.00 – 18.00

sreda: 10.00 – 18.00

torek, četrtek: 7.00 – 16.00

sobota: 7.00 – 12.00

nedelja in prazniki: zaprto