Prešernova ulica 1, 8290 Sevnica

T: +386 (0)7 814 03 04

M: +386 (0)51 457 741

E: info@knjiznica-sevnica.si

COBISS iskanje
COBISS iskanje

Elektronski viri

Na portalu Audibook si  lahko člani Knjižnice Sevnica brezplačno izposojate zvočne knjige v slovenskem jeziku. Audibook je mobilna aplikacija, ki omogoča dostop, prenos in predvajanje avdio (zvočnih) knjig.

Postopek izposoje zvočnih e-knjig je preprost, pogoj za brezplačno izposojo pa je:

  • urejeno članstvo v knjižnici,
  • geslo za storitev Moja knjižnica ter
  • naložena mobilna aplikacija Audibook
    (na voljo za operacijska sistema Android in iOS).

V aplikacijo se lahko prijavite s Facebook računom ali e-poštnim naslovom. Če se boste prijavili z elektronskim naslovom, si boste morali dodeliti geslo za vstop v aplikacijo.

Po prijavi iz menija v zgornjem levem kotu izberete Knjižnična izposoja (Library borrow), poiščete knjižnico, vpišete številko knjižnične izkaznice in geslo, ki ga uporabljate za storitev Moja knjižnica, ter potrdite izbiro oz. kliknete na Dodaj knjižnično izkaznico.

Knjige, ki so na voljo za izposojo, imajo v zgornjem desnem kotu simbol hišice. Knjigo si izposodite s klikom na ta gumb.

Naenkrat si lahko na eno člansko izkaznico izposodite do 5 zvočnih knjig. Rok izposoje je 14 dni. Podaljšanje ni možno, po preteku roka izposoja samodejno ugasne. Če knjigo predčasno vrnete ali poteče rok izposoje, lahko izberete nove naslove (do skupno pet izposoj).

Trenutno je za izposojo v Knjižnici Sevnica na voljo skoraj 200 različnih naslovov. Prisluhnete lahko leposlovju za odrasle ter  otroškim in mladinskim knjigam; med njimi je tudi več naslovov domačega branja. Ponujeni so naslovi slovenskih in tujih avtorjev.

Zvočne knjige, ki jih ponuja Knjižnica Sevnica, so sicer vidne tudi v katalogu Cobiss+, izposoja pa poteka samo preko mobilne aplikacije.

Navodila za knjižnično izposojo zvočnih knjig so dostopna v videu na povezavi:
https://youtu.be/qR_EEVK14Ps.

Izposoja in ogled slovenskih filmov na spletu

V Knjižnici Sevnica je zaživela nova storitev za uporabnike, ki si lahko filme sedaj izposodijo in gledajo na spletu. Storitev poteka v okviru spletne platforme Baza slovenskih filmov (BSF), ki domuje na spletnem naslovu bsf.si. Cilj projekta je digitalna prenova knjižnične izposoje avdiovizualnih del in večja dostopnost slovenskega filma.

Člani knjižnice lahko izbirajo med številnimi slovenskimi filmi, vključno s filmskimi klasikami Sreča na vrvici, To so gadi, Dolina miru, Na svoji zemlji, Ne joči Peter, Cvetje v jeseni, Vesna, Kekec ter novejšimi celovečernimi filmi, kot so Posledice, Ivan, Orkester in Košarkar naj bo. Ljubitelji animiranih filmov si lahko ogledajo prigode Princa Ki-ki-do, Koyee, Mačka Murija, Bizgecev in druga dela mednarodno uveljavljenih slovenskih animatorjev. Ste si že ogledali dokumentarna filma Družina in Iskre v času – svetovni računalniški podvig. BSF je vir dostopnosti za dokumentarne in druge filme, ki se ne predvajajo več v kinu, na festivalu ali na televiziji. Na svoj račun bodo prišli tudi vsi tisti, ki jih navdušuje alternativna in eksperimentalna produkcija, saj Baza slovenskih filmov vključuje tudi avdiovizualna dela, ki drugje le redko najdejo pot k občinstvu.

Uporabniki storitve imajo poleg filmov za knjižnično izposojo prost dostop tudi do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del, skupaj je trenutno za ogled dostopnih 580 del.

Storitev lahko člani knjižnice uporabljajo tako, da si na spletnem portalu Baze slovenskih filmov ustvarijo brezplačen uporabniški račun in nanj povežejo svojo knjižnico, za kar potrebujejo člansko izkaznico in geslo za storitev Cobiss+ Moja knjižnica.

Baza slovenskih filmov je digitalni arhiv slovenske filmografije, ki vključuje bazo podatkov, slikovna in pisna gradiva o slovenskem filmu in filmskih ustvarjalcih, video in zvočna gradiva ter video na zahtevo. Podatki in filmi v Bazi slovenskih filmov se ves čas dopolnjujejo in tako bo tudi Knjižnica Sevnica v prihodnje dodajala nove filme, ki si jih bodo člani lahko izposojali in gledali na spletu.

Knjižnica Sevnica je od 1. januarja 2014 pridružena članica spletne eKnjižnice in eKnjigarne BIBLOS, ki omogočata izposojo elektronskih knjig vsem članom Knjižnice Sevnica. Spletni portal Biblos ponuja elektronske knjige v slovenskem jeziku.
Za uporabo in izposojo vsebin iz portala Biblos potrebujete uporabniško ime (številka izkaznice) in geslo, ki ga uporabljate tudi za vstop v Mojo knjižnico spletnega kataloga Cobiss.
Več o uporabi e-knjižnice si lahko preberete na spletni strani Biblos ali povprašajte v knjižnici.

Preverite aktualni seznam e-knjig v Knjižnici Sevnica, ki jih ponuja spletni portal Biblos.

 

Britannica Online

 

Virtualna knjižnica Slovenije (Cobiss+)

Slovenske knjižnice na enem mestu. Iskanje in rezervacija gradiva v skupnem katalogu slovenskih knjižnic in katalogih posameznih knjižnic.

 

Digitalna knjižnica Slovenije (dLib.si) omogoča dostop do raznovrstnih digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture. Je spletni informacijski vir, ki predstavlja bistven sestavni del sodobne infrastrukture, potrebne za izobraževalne in znanstvenoraziskovalne procese, ter enega od temeljev informacijske družbe. Portal dLib.si poleg tega omogoča trajno ohranjanje slovenske pisne kulturne dediščine v digitalni obliki, s čimer je poskrbljeno, da bo ta ostala dostopna tudi prihodnjim rodovom.

 

EBSCO HOST

EBSCO host nudi dostop do velikega števila tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov: Academic Search Elite, Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, MEDLINE. Vključuje celotne tekste skoraj 3000 mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000 periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti… Servis EBSCO host omogoča iskanje, pregledovanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov.

 

Kamra

KAMRA nudi dostop do informacij, dokumentov, slik in drugega gradiva, ki ga hranijo slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove.

 

Osrednje knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja svojim članom nudimo novo e-zbirko Kanopy, ki vsebuje bogat in kakovosten nabor mednarodnih filmov in dokumentarcev. Kanopy je platforma za pretočne videovsebine na zahtevo, ki je namenjena uporabnikom splošnih in univerzitetnih knjižnic. Ponuja bogato zbirko nagrajenih filmov in dokumentarcev.

Na voljo vam je več kot 30.000 naslovov filmov, več kot 750-ih producentov in razvrščenih v 100 različnih kategorij. Platforma vključuje tudi videovsebine za otroke v pododdelku Kanopy Kids.

Vsak mesec imate na voljo do deset (10) predvajanj. Ko jih porabite, boste za nadaljnje oglede morali počakati na nov mesec, zato previdno pri izbiri. Izbrani film vam bo na voljo za ogled 72 ur, medtem ko si epizode serije lahko ogledate v roku enega meseca.

V Kanopy vstopite preko povezave https://miranjarc.kanopy.com/.

 

Zbirka vam omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja v elektronskem okolju na vašem računalniku ali preko pametnih naprav (tabličnih računalnikov, mobilnikov), ki za delovanje uporabljajo operacijske sisteme iOS, Android, Windows 8 ali BlackBerry10.
Iz vaše zofe ali pa v mirnem okolju knjižnice lahko izbirate med več kot 7.300 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.

Po časnikih je možno iskati tudi preko ključnih besed. Nove številke so dostopne še istega dne, ko izidejo v tiskani obliki. V diskusijo glede posameznih člankov se lahko vključujete tudi sami. Delite članke, ki so vam najljubši preko družabnih omrežji. Če želite prebirati vsebine, ki so v jeziku, ki ga ne govorite, si besedilo lahko tudi prevedete v vaš najljubši jezik.

 

 

Seznam podatkovnih zbirk, ki so na voljo v Knjižnici Sevnica.