Prešernova ulica 1, 8290 Sevnica

T: +386 (0)7 814 03 04

M: +386 (0)51 457 741

E: info@knjiznica-sevnica.si

COBISS iskanje
COBISS iskanje

SPODBUDE
Sanela, Banović, Jure Aleksič
Chiara, 2021
317 strani

Zdravnica Sanela Banović, živi v Sloveniji že 11 let in je poleg svojega rednega zdravniškega dela opravila tudi preko 600 predavanj po različnih krajih. Zato pravi, da je že dobro spoznala Slovence in da »smo v nasprotju z zadrtimi klišeji prav čudoviti ljudje: druženje s Slovenci priporoča namesto rabe antidepresivov«.

Pravi tudi, da »nikjer ni zasledila jasnih, kratkih, jedrnatih navodil, kako čim dlje obdržati v dobrem stanju človeka kot zemeljsko živo bitje. Počasi je dojela, da jih bo sestavila sama. Zato je nastala knjiga SPODBUDE, ki prinaša pomembna sporočila o tem, da naj človek v življenju gradi mogočno stavbo s 6 pomembnimi elementi: dotik, gibanje, komunikacija, druženje, spolnost in spanje, kar je osnova za nemoteno delovanje in zdrav način življenja.  Navaja, da v človeškem telesu obstajajo tri glavne kleti, odpadne tekočine se nahajajo v prvi, hrana v drugi, tretja pa je psihološka. Kar se napolni, se mora tudi prazniti, žal pa se te tretje kleti večina ljudi ni naučila predelati. Ko se psihološka klet napolni, se prazni v telo – od tod težave z zgago, želodcem, kislino, glavoboli, kronično utrujenostjo … «.

Sanela Banović se kot zdravnica srečuje z ljudmi, ki imajo vse naštete težave in še kakšno povrhu. Z nami deli njihove zgodbe v poduk in nežen opomnik, da s škodljivim početjem prenehamo, preden bo prepozno.