Prešernova ulica 1, 8290 Sevnica

T: +386 (0)7 814 03 04

M: +386 (0)51 457 741

E: info@knjiznica-sevnica.si

COBISS iskanje
COBISS iskanje

Resnica ima tvoje oči
Samo Rugelj
Litera, 2018
222 strani

Pisatelj nam predstavi glavni lik – elektroinženirja Miho, ki se upokojuje, s tem pa pridobi ogromno prostega časa. In kot se spodobi, bo pokoj uporabil za tisto, kar je žal preskočil v mladosti: prebral bo vse romane iz zbirke Sto romanov. Vse to bo uresničil, če le ne bo preveč zaposlen s čuvanjem vnukov. Preden se o tem pogovori s sinom, mu le-ta, zaupa nekaj bolj prelomnega … Pomembno dogajalno presečišče zgodb v romanu je Istanbul, ki je »dvojno« mesto, dvojno v geografskem smislu, ker je locirano med Evropo in Azijo, dvojno tudi v mentalnem smislu vzhod – zahod, ter mesto, ki je tako tradicionalno kot moderno. »Tam se življenja glavnih oseb te knjige združijo in spočnejo, tam se pred glavno zgodbo zgodi eden vrhuncev slovenskega športa in sicer zmaga na evropskem prvenstvu v košarki, tam se zgodi usoden prelomni dogodek.« (Bukla)

To je zanimiv roman, ki pripoveduje o naključjih, ki to niso, ter o minljivosti časa in sanjah iz nekih drugačnih časov.

»Pod tem napetim romanom se pretaka tudi ponikalnica, na katero v današnjih hitrih časih hitro pozabljamo: težko je živeti prav, če ne bereš dobrih knjig.« (Andrej Blatnik)