Prešernova ulica 1, 8290 Sevnica

T: +386 (0)7 814 03 04

M: +386 (0)51 457 741

E: info@knjiznica-sevnica.si

COBISS iskanje
COBISS iskanje

Zbiramo spomine: Zaščita in reševanje

Začetki gasilstva na Slovenskem segajo v 19. stoletje. Zaradi požara na Krasu julija 2022, ki je bil največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, je Znanstvenoraziskovalni center SAZU razglasil, da je beseda leta 2022 gasilec. Človeka od nekdaj spremljajo naravne in druge nesreče. Zato je (bil) način zaščite pred njimi in reševanje pomemben del lokalne skupnosti, ne le v smislu organizacije, temveč tudi družbenega življenja.

Vabimo vas, da z nami delite fotografije, dokumente, predmete ali spomine na nesreče, reševalne akcije, ceremonije ob pomembnih mejnikih, opremo, gradnjo gasilnega doma, podelitev priznanj. Obiščite nas do konca meseca požarne varnosti, oktobra 2023. Priporočamo, da se za obisk predhodno dogovorite.

Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v arhivu knjižnice in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.

Zbiranje gradiva na temo zaščite in reševanja v navedenem obdobju v času odprtosti knjižnic poteka tudi v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, Ljudski knjižnici Metlika, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje.


Na fotografiji takratni pomočnik poveljnika sevniškega gasilskega društva Tine Žnidaršič, gasilec Drago Zakošek, kasneje desetar, za volanom  pa Tone Šeško (strojnik, šofer),
ob oz. v  takrat modernem namenskem gasilskem vozilu za prevoz oseb in gasilske opreme (https://gz-sevnica.si/Zgodovina).