Prešernova ulica 1, 8290 Sevnica

T: +386 (0)7 814 03 04

M: +386 (0)51 457 741

E: info@knjiznica-sevnica.si

COBISS iskanje
COBISS iskanje

Fotografska razstava Bojana Dremlja

BLIZU IN DALEČ

Blizu je domače dvorišče, domača vas, kraji, ki so nam dragi  in  prijetni  na oko ali  po spominu. Trudim se ujeti jih v zanimivi svetlobi, barvi ali iz neobičajnega kota in jih prikazati v svoji lepoti, saj so kot čudoviti biseri, ki sestavljajo naš  Svet.

Daleč je Vesolje. Kruto  je in neprijazno je, pa vendar v  jasnih nočeh vsi z zanimanjem pogledujemo tja gor. Radi gledamo ozvezdja in zvezde, ki  jih sestavljajo. Ampak neskončna lepota vesolja se nam prikaze šele, ko tja obrnemo malo boljše objektive ali teleskope ter z dolgimi časi ekspozicije začnemo zbirati fotone, ki so potovali do nas milijarde let. Takrat se prikazejo galaksije, meglice in zvezdni prah, iz kakršnega nastajajo zvezde. Iz  takšnega zvezdnega prahu je nastala tudi naša zvezda, Sonce, in naš  Svet  ter z njim vsi mi,  ki to opazujemo.

Zaradi vsega tega v  tej zbirki fotografij krajev, ki so mi blizu in jih imam rad, na koncu dodajam še nekaj posnetkov Vesolja, od koder smo prišli in kamor se bomo vrnili … “Prah si in v prah se povrneš.”

Bojan Dremelj