Prešernova ulica 1, 8290 Sevnica

T: +386 (0)7 814 03 04

M: +386 (0)51 457 741

E: info@knjiznica-sevnica.si

COBISS iskanje
COBISS iskanje

Bralni krožek

BRALNI KROŽEK 2019/2021

V Knjižnici Sevnica podaljšujemo deseto, jubilejno, leto skupnega branja in druženja ob dobrih knjigah.  Vabljeni k branju vsi, ki vam ta dejavnost pomeni doživetje, sprostitev, širjenje obzorja … predvsem pa užitek.

Vse bralke, bralce, ki želite o prebranem deliti mnenja in razmišljanja pa vabimo, da se nam pridružijo na srečanjih Bralnega krožka v knjižnici ali pa svoja razmišljanja zapišete na zgibanko.

Če želite biti obveščeni o datumih srečanj, pošljite oz. sporočite svoje podatke (ime in priimek, naslov, e-mail in telefonsko številko) na elektronski naslov:
sasa.zimsek@knjiznica-sevnica.si ali se oglasite v knjižnici in oddajte izpolnjeno prijavnico, ki jo dobite pri pultu.

Zgibanka 2019/2021

 

Proza

Alexie, Sherman: Absolutno resnični  dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom

Avit, Clélie: Tukaj sem

Bagieu, Pénélope: Neustrašne

Bednarski, Piotr: Modrikasti sneg

Bevk, France: Kaplan Martin Čedermac

Binet, Laurent: HHhH

Camus, Albert: Kuga

Crossan, Sarah: Zavetje vode

Dicker, Joël: Knjiga o Baltimorskih

Dragomán, György: Beli kralj

Flanagan, Richard: Plosk ene dlani

Karlovšek, Boris: Stoja na krogih

Kocbek, Edvard: Strah in pogum

Parkinson, Siobhan: Nekaj nevidnega

Peskov, Vasilij Mihajlovič: Preživeti v tajgi

Remen, Rachel Naomi: Zgodbe ob kuhinjski mizi

Vidmar, Janja: Naš Tone ne tone

Žakelj, Bronja: Belo se pere na devetdeset


Poezija

Iztok Geister (zlatnik poezije 2020)


Stroka

Grandin, Temple: Živali nas človečijo

Kagge, Erling: Tišina

Kondo, Marie: Umetnost pospravljanja

Malet, Jean-Baptiste: Gnilo rdeče

Rugelj, Samo: Triglavske poti

Sandberg, Sheryl: Možnost B

 

 

UTRINKI IZ PRETEKLIH SEZON BRALNEGA KROŽEK

Zaključek Bralnega krožka s Ferijem Lainščkom

V ponedeljek, 16. aprila, smo v Knjižnici Sevnica gostili prekmurskega pisatelja Ferija Lainščka. Z literarnim večerom smo zaključili Bralni krožek, ki je potekal od lanskega oktobra. Gost večera je bil za člane krožka še toliko bolj zanimiv, saj smo med drugimi prebirali tudi njegova dela. V dobri uri in pol smo veliko izvedeli o njegovem literarnem ustvarjanju, o sodelovanju s filmskimi ustvarjalci, saj je kar nekaj njegovih del tudi ekraniziranih. Povedal je, da je pregovorna panonska melanholija, ki se odraža v nekaterih njegovih delih, del njegovega življenja in življenje piše zgodbe. O zadnjem romanu Jadrnica je povedal, da ve, da ni literarna mojstrovina, da bodo mogoče njegovi bralci malo razočarani, je pa to zgodba, ki opisuje trenutno družbeno stanja, trenutne vrednote in zato zanimiva. Po njegovem mnenju je dobro literarno delo tisto, ki ne kritizira, ne pridiga in bralcu ne vsiljuje mnenja, ampak si ga bralec po koncu branja sam ustvari. Feri Lainšček se je izkazal kot zanimiv in gostobeseden sogovornik, ki je z izjavami uspel poslušalcem izvabiti tudi nasmešek na ustnice. Ob koncu pogovora so člani krožka, ki so aktivno sodelovali (brali ali se udeleževali srečanj), iz njegovih rok prejeli knjižno nagrado.

alt

S tem literarnim večerom smo v Knjižnici Sevnica zaključili Bralni krožek, s katerim nadaljujemo jeseni in počastili začetek naslednjega – Posavci beremo skupaj, kjer sodelujemo vse tri posavske knjižnice.

alt  alt

alt

BRALNI KROŽEK 2010/2011

V Knjižnici Sevnica smo se lansko jesen odločili, da bomo poleg vseh dejavnosti, ki se odvijajo v naši ustanovi, naredili nekaj tudi na področju bralne kulture odraslih in mladih. Tako smo začeli s prvo sezono Bralnega krožka, ki bo trajala do meseca aprila, ko praznujemo svetovni dan knjige. Prijavljeni so prejeli bralne mape s seznamom priporočene literature in obrazce o prebranih knjigah, ki jih morajo izpolniti in oddati na predzadnjem srečanju. Na seznamu je 15 naslovov knjig tako slovenskih kot tudi tujih avtorjev. Vendar se je izkazalo, da bo za naslednjo sezono potrebno pripraviti bolj obsežen seznam, ker je nekaterim članom bralnega krožka že skoraj zmanjkalo gradiva.

alt

Naša srečanja potekajo enkrat mesečno v časopisni čitalnici in se razvijejo v živahno debato o prebranih knjigah, osebnih stališčih udeležencev in primerjavah z resničnim življenjem. Na zadnjem srečanju, ki je potekalo v torek, 11. januarja, smo se pogovarjali o knjigi slovenskega pisatelja Toneta Partljiča Dom dom. Knjiga na humoren, na trenutke pa na grozljivo realen način govori o domu starejših, o oskrbovancih in njihovem vsakdanu v domu. Vse udeleženke – tokrat smo bile na srečanju samo predstavnice ženskega spola –  smo se strinjale, da je bila izbrana knjiga odlično branje, k temu pa je vsekakor doprinesel Partljičev stil pisanja in aktualnost teme v današnjem času. Po dobri uri in pol druženja pogovor preraste formalne okvirje in postane srečanje prijetno kramljanje o dobrih knjigah.

alt

 

ZAKLJUČEK BRALNEGA KROŽKA 2010/2011

V četrtek, 21. aprila 2011, smo v knjižnici gostili slovenskega literata Toneta Partljiča. S tem dogodkom smo počastili Slovenske dneve knjige in hkrati zaključili 1. sezono Bralnega krožka, ki je trajala od lanskega novembra. V skoraj dveh urah druženja smo se nasmejali pisateljevim utrinkom in prigodam iz njegovega življenja. Vsem, ki so sodelovali pri krožku, brali knjige iz priporočilnega seznama in se udeleževali srečanj, pa je Tone Partljič predal darilo, knjigo Helene Cestnik Klepet s seboj.

Z Bralnim krožkom smo seveda zaključili samo čez poletje, ko je čas dopustov, z branjem in druženjem pa bomo nadaljevali v jeseni in Vas vabimo, da se nam pridružite!

alt

alt